BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
Wybierając się do lasu na grzyby pamiętajmy:
1. Zbieramy wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości . Pomocne będą atlasy grzybów.
2. Zbieramy tylko grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku bywają często mylone i wówczas dochodzi do pomyłek, niekiedy tragicznych w skutkach.
3. Zbieramy grzyby do koszyków, w żadnym przypadku nie w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów.
4. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one ważną część ekosystemu.
5. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
6. Nie podajemy grzybów małym dzieciom do 12 roku życia, z jedzenia grzybów powinny też zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów ze strony układu pokarmowego: nudności, wymiotów, bólu brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.